Sömnigt.

Ända sen Mio föddes har det mesta i vårt liv cirkulerat kring en sak:

Sömn.

Jag vet inte hur många gånger vi fått tips om hur vi ska få Mio att sova mer än tre timmar i sträck. De flesta av tipsen gick på ett eller annat sätt ut på att vi, för att han skulle lära sig sova själv, måste sluta ta upp honom när han skrek. Det kändes väldigt otänkbart. Provocerande otänkbart.

Men det här kan jag relatera till:

Om du vill att ditt barn ska lära sig att sova tryggt i sin säng så fundera över hur du själv skulle vilja ha det. Behandla ditt barn som du själv skulle vilja bli behandlad. Skapa en kvällsrutin som du själv skulle tycka var mysig. Lägg barnet i en mysig säng. Se till att barnet är mätt. 

Men framförallt. Inbilla dig inte att ni tjänar på att låta honom skrika sig till sömns. Eller fundera på: Tycker du själv om att somna så. Skrikandes i panik över att inte kunna slappna av efter en hektisk dag? Och gillar du att skrika dig till sömns av rädsla efter att ha vaknat av en mardröm?

Nähe, inte det? Nej, trodde väl inte det heller.

När barnet skriker på kvällen och natten så signalerar han otrygghet och vill ha hjälp av mamma och pappa att somna eller somna om. Så enkelt är det. Det funkar så. Detta kan pågå större delen av barnets första år, eller bara några månader om du har "tur". 

Om du, när barnet skriker, inte tar upp honom, så lär han sig efter några skrikfyllda nätter att det inte är någon mening att berätta för sina föräldrar att han inte kan sova. De kommer ju ändå inte. Barnet lär sig sova och somna själv. Problemet löst. Eller?

Nej, tyvärr är inte problemet egentligen löst där. Visst, ditt barn kanske vaknar och skriker färre gånger. Men vill du att ditt barn ska ha fått lära sig att han är värd din uppmärksamhet när han behöver den så krävs det att du också visar honom det med dina handlingar.

Sant tycker jag. Provocerande sant.


Kommentarer
Postat av: Storasys

Sant sant väldigt sant.

2010-11-04 @ 19:41:57
Postat av: BK

Mio kan skatta sig lycklig!

Bk säger: Skriv en bok så alla småbarnsföräldrar kan bli styrkta att förändra ett föråldrat tänkande!

Fortsätt fortsätt fortsätt såååååååååååå!

2010-11-04 @ 20:19:36
Postat av: Sara L

Vet inte om du orkar lyssna på fler ideér, men vi har börjat med att ge Malte mat tex, vid halv sju sju. Sen precis innan han ska sova vid 8 halv 9 ger vi mer, dessutom får han 1 msk olja i kvällsmålet. Det har gjort att han i alla fall sover lite längre. Men det som funkar för honom behöver inte funka för Mio. Jag vet även några som ger sitt barn en flaska i sömnen när de själva går och lägger sig för att barnet ska sova längre. Malte behöver dock rapa efter varje måltid så det funkar inte för oss.

2010-11-04 @ 20:44:38
URL: http://lifvligt.blogg.se/
Postat av: Marie

Hej gumman!Vet du! Att första natten vi var här i Spanien så sov Mio från sju på kvällen till fem på morgonen utan att vakna eller äta! Helt fantastiskt!Och sen dess har han inte ätit någon gång under natten. Nu sover han från sju till sju men är fortfarande oftast vaken en stund mitt i natten! Tankarna jag skrev var mer om hur vi har tänkt och så...Men dina tips var bara bra, inte jobbiga!

2010-11-04 @ 20:49:08
Postat av: Satu

Först, Grattis till "nya" bloggen! Heja er som tar er dit era hjärtan och öden vill! Spännande! Fortsätter att följa med nöje! Stor mammamumin kram!

2010-11-04 @ 21:53:39
URL: http://muminliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Välkomna.

Vi heter Marie, Petter och Mio.

Vi är en vanlig familj som bestämde oss
för att bryta invanda mönster och skapa
vår egen lycka.
För ett år sedan sålde vi lägenheten i Stockholm, packade två resväskor och flyttade till Spanien. Nu bor vi i Sverige igen men forsätter att skapa vår egen lycka här.

Vi tror på att ta
ansvar för sig själv
och att barn föds som de ska vara och vi föräldrar får delta i
deras utveckling.

Och så tror vi på kärlek.

Kontakt: info@miomedia.se


Visst vill du skriva in din e-mail och få ett mail när vi skrivit nytt:

RSS 2.0